Jahorina

Jahorina je planinski lanac koji se nalazi jugoistočno od grada Sarajeva. Najviši vrh je na nadmorskoj visini od 1910 metara, dok žičare završavaju na 1894 metara nadmorske visine.

Padine Jahorine su prekrivene visokim borovima do 1500 metara, a nakon te nadmorske visine planina je relativno gola sa pokojim klekom ili borom koji nije viši od 2 metra.

Sjeverna strana Jahorine bila je domaćin brojnih takmičenja tokom XIV ZOI. Jahorina je najveći skijaški centar u zemlji, sa 12 ski žičara i ski liftova, sa stazama za profesionalne skijaše do staza pogodnih za početnike i djecu.

Špica sezone na Jahorini počinje sredinom decembra i traje do kraja januara.

Kako do Jahorine

Do Jahorine se može doći kroz dva puta. Put Sarajevo – Pale je udaljen 20 minuta vožnje a sa Pala vožnja do vrha traje nekih 20-ak minuta.

Drugi put je sa aerodroma gdje idete jugoistočno prije nego skrenete lijevo za Lukavicu. Ovaj put se penje i vijuga sve do Jahorine preko Trebevića uz prelijepi pogled na Sarajevo. Na ovom putu nema skretanja i ide sve do vrha. Put preko Trebevića je duži od onog preko Pala. Za vrijeme zimskih mjeseci može vam trebati sat da stignete do Jahorine. Međutim, ovaj put je definitivno najatraktivniji, sa fascinantnim pogledima na grad.